Hoppa till innehåll

Pojkarna är här

För några år sedan släppte Jessica Schiefhauer en magisk ungdomsbok. Ja, magisk är faktiskt helt rätt beskrivning. För mig tog det en stund att komma in i de fjortonåriga tjejernas tillvaro, men sedan sa det swosch!
"Vi fyllde fjorton år den våren, Bella, Momo och jag.
Vi höll oss för oss själva.
Om vintereftermiddagarna var vi oftast i Momos rum, men under den varma delen av året satt vi i Bellas trädgård, eller inne i växthuset om det regnade.
Vi levde mitt i allt detta sprakande och det fick mig att glömma att jag var Kim, att jag hade en kropp som växte och sprängde. Växthuset var en frizon, ett rum att gå till där andra lagar gällde.

 På dagarna utstår Kim tillsammans med sina tjejkompisar Bella och Momo killarnas kränkningar, men på nätterna dricker de av nektarn från en fantastisk blomma som förvandlar dem till pojkar.

Kim kan inte få nog av friheten i en annan kropp och blir som pojke också kär i Tony. Tillsammans upplever de både spänning och attraktion, men som tjej är inte Kim intressant för Tony."

Och nu har det hänt, boken har filmatiserats! Nedan visar jag både den svenska och amerikanska trailern, ni får själv gissa vilken som är vilken...


M varken mer eller mindre

Vi har exet som jag fortfarande ligger med

vi har stalkern som aldrig ger sig

vi har kompisens pappa som stöter på mig

och vi har killen som jag inte vet om jag borde falla för

Det är lätt att se tillbaka och tänka: Vad såg jag i dom andra tre?

Men man vet ju så lite innan allt har hänt.

Maj är 19 år och tycker om när saker är lättkategoriserade och logiska. När man efter en kort överläggning kan komma fram till ett klockrent beslut genom att väga fördelar mot nackdelar. Då är kärleken en svår nöt att knäcka. Nu har Maj trasslat in sig i fyra kärlekshistorier samtidigt. Och hur hon än försöker reda ut tillvaron blir det bara värre. För att lösa situationen uppfinner hon ett känsloexperiment. Hur vore det att helt enkelt testa att bara gå på känsla ett tag och se vad som händer?

Åh, så bra bok! Det var länge sedan jag kände att det faktiskt inte är fysiskt möjligt att lägga ifrån sig boken. Men nu hände det! En sjukt smart och rolig bok och huvudpersonen är för mig lite som Sherlock Holmes (OBS! Cumberbatchs Sherlock) blandat med Spice Girls. Ni MÅSTE läsa den. Skört och starkt på samma gång. 
 

Fortfarande 2016

Men redan lite annorlunda då kommunens skolor drar igång idag. Men det är ingenting att vara ledsen över eftersom det knappt är fem veckor till sportlovet. Och det där sportlovet, ja det har vi på biblioteket diskuterat idag. Vad ska vi hitta på? 

Så en... person (nämner inga namn) funderade över Harry Potter. Vore det inte fantastiskt att ha en trolleriskola för mugglare?
 

Sagt och gjort. Som det fantastiska bibliotek vi är bokade vi in en trollkarl! Så känner du för att lära dig några awesome trick under sportlovet? Då vet du var det händer....

 

via GIPHY


2016

Kära 2016 må du bli ett snällt och händelserikt år. Hoppas du välsignar oss med flera spännande och berörande ungdomsböcker. Vi hoppas också på att du giver oss vår dagliga skörd av peppande instagrambilder och en varm sommar.

OBS!

Vi blir inte heller ledsna för grymma författarbesök, spontanpresenter och filmatiseringen av.....

 


När nätterna blir långa...

osv..

Vi drar mot jul och det innebär för de allra flesta en välförtjänt ledighet. I vissa fall känns det som om bokförlagens ungdomsredaktioner redan tagit julledigt, eftersom jag inte hittar speciellt många nyheter.

Och i brist på sådana. Nyheter alltså. Tänkte jag tipsa om alla andra böcker, ja ni vet, de där som stått på hyllan i 2, 4, 8 år sisådär. Det är ju så att de faktiskt också är alldeles läsbara.

För att ta ett exempel nämner jag Peter Pohls bok Jag är kvar hos er. Den har fyllt 14 år och har väntat på dig i alla dessa år. Läs den för guds skull. Det är en fin julklapp att ge dig själv.

Och om det skulle vara så att du inte känner för att gråta och fundera kan du istället låna Jenny Jägerfeldts bok Här ligger jag och blöder. Den har fyllt fyra och nästan ingen vill leka med den längre. Den borde du läsa pga genidrag. 

Så när nätterna blir långa osv... då borde ni verkligen värma er med några av de bästa klassikerna typ Pohl och Jägerfeld.

Bokslukaren

Ibland är jag verkligen sugen på ny inspiration och igår hittade jag en ny intressant blogg: http://bokslukartips.blogspot.se/

En 15-årig person som mest skriver om fantasy och science fiction men på ett bra sätt. Själv har jag svårt att orientera mig just i fantasy- och science fiction- träsket så detta blev ett bra wake up call för mig.

Dessutom har personen en youtube-kanal! Underbart! Fler youtube-kanaler åt folket! 

 


Den kallaste flickan i Coldtown

För ungefär två år sedan släppte Holly Black boken The Coldest Girl in Coldtown och nu dyker den upp på svenska med den väldigt direktöversatta titeln Den kallaste flickan i Coldtown. 

Holly Black är ingen ny stjärna på författarhimlen men har kanske inte tindrat så där extremt starkt...eller? Det kanske bara är här på landsbygden som tindret uteblivit? Hur som helst. Den här nya boken verkar intressant. 

Det är morgon och Tana vaknar upp i ett badkar. Det tar ett tag innan hon minns var hon befinner sig. Det var fest kvällen innan. I vardagsrummet hittar hon de andra festdeltagarna, de är d

öda och ett fönster står på vid gavel. Någon har brutit mot regeln som säger att man aldrig någonsin får öppna ett fönster efter mörkrets inbrott. När hon går vidare in i sovrummet hittar hon de enda överlevande, förutom hon själv. Svarta sopsäckar är uppsatta för fönstren och i sängen ligger Tanas före detta pojkvän Aidan bunden med silvertejp för munnen. På golvet bredvid ligger en annan kille fastkedjad. Hans hår är svart som bläck och när han tittar upp på Tana ser hon att hans ögon är röda som rubiner.

 

För att rädda sitt eget och de andras liv måste Tana ta sig in i Coldtown. Där lever monster och människor sida vid sida. Staden är farlig. Den är en bur, ett fängelse för de dömda och alla som vill vara med.

En berättelse om raseri och hämnd, om skuld och skräck och om kärlek och avsky, skriven av succéförfattaren Holly Black.

 

 


Att vara jag...

Anna Höglund kom nyligen ut med sin andra "seriebok" som berör uppväxt och känslor, nämligen Att vara jag.

Jag fullkomligen älskade hennes föregående bok Om detta talar man endast med kaniner och hade därför en vrålhög peppnivå inför läsningen av Att vara jag.

Och det är en jättefin bok. Men vet ni? Jag tänker att jag blivit för gammal! Flickan det handlar om är 13 år och extremt mycket på gränsen mellan att ha utvecklat ett fullt medvetande samtidigt som hon är kvar i barndomen. Jag kunde känna igen många saker, det där som skaver fast en egentligen är lite avundsjuk också osv...

Men. Någonting kändes inte klockrent (för mig) i min läsning. Och för att gå lite djupare in i denna psykoanalys kan jag addera att ju mer jag tänker på den, desto mer gillar jag den.

Konstigt va? Kanske landar jag i att detta är en sådan bok som jag kommer bära med mig ett tag och fundera över. Och kanske landar jag också i att det är det finaste betyg en bok kan få. Att få följa med.

 

 


Schh....Detta är ett bibliotek!

Sällan! Vi som arbetar på biblioteken nuförtiden ÄLSKAR pepp och prat. Dissar däremot skrik och bråk. Som de flesta andra människor med andra ord.

Ibland tänker jag att det kanske kan behövas någon väldigt extrem person för att få besökare att förstå hur annorlunda bibliotek fungerar mot vad en brukar tro.

Kanske en viss Tiffany kunde vara kandidat?

 

Känslan

Så jag var inne på ett för mig nytt bibliotek förra veckan. Det är en arbetsskada som uppstår efter en tid inom biblioteksbranschen. Muntert travade jag in och gillade direkt känslan i utlåningshallen. Tänkte att ett sådant här hippt bibliotek kommer bjuda på en kunglig ungdomsavdelningen. Eventuellt var jag ÄNNU mer peppad än så, men försökte hålla tillbaka på grund av allmänheten.

Hur som. Kommer till ungdomsavdelningen som består av en tvåsitssoffa och ett runt bord med två stolar.

WHAAAAT?!

Fick akutlängtan till Tidaholms ungdomsavdelning och har vistats här sedan dess.

Bara så ni vet.

via GIPHY


Jaha..

Hur kan ni ha missat Salla Simukka, egentligen? När jag kollar hur många utlån hennes böcker ligger på blir jag rent av förfärad!

I dessa tider när Zara Larsson regerar och det kommit en ny bok om en viss fröken Salander borde verkligen Simukkas böcker vara all the rage.

Efter att tidigare ha varit mobbad har sjuttonåriga Lumikki Andersson bestämt sig för att hålla sig på sin kant och göra sin egen grej. Men allt ställs på ända när hon hittar tvättade sedlar i skolans mörkrum. Det visar sig att tre av skolans elever har kommit över plastpåsar fulla med blodiga sedlar och snart är Lumikki indragen i en härva av internationell narkotikasmuggling. Dessutom misstänker Elisa, en av de tre eleverna, att hennes pappa som är narkotikapolis är involverad i det hela. Lumikki tvingas med på en livsfarlig flykt undan ryska och estniska kriminella.

Det är den kallaste vintern i mannaminne och gatorna i Tampere är inbäddade i ett gnistrande vitt täcke. Och inget är så rött som blod i snö.

Jag kände mig skeptisk först, men efter 34 sidor var jag hooked. Så, nu ger jag dig en till chans. Lär känna Lumikki Andersson och gör ditt liv lite mer spännande...

 

 


Djupa Ro

En bok som jag längtat efter är Lisa Bjärbos Djupa Ro, som precis släppts. Jag har väntat sedan i våras och terroriserat Lisa med mail. Varför? Jo, jag har alltid gillat sättet Lisa skriver på. Bilderna som kommer och situationerna som är klockrena. Däremot har jag känt att det ofta varit "för enkelt". Saker har löst sig på ett för smidigt sätt och det har varit lite av en axelryckning över det hela. Men, observera, jag har alltid gillat böckerna i alla fall. De har bara inte känts på djupet.

När jag fick nys om Djupa Ro förstod jag direkt att det var med denna ungdomsboken som Lisa skulle slå stenhårt. Och! Jag tror att jag får rätt. I flera av de bokbloggar jag läser utnämns Djupa Ro till årets svenska bok ( inte bara ungdomsbok, utan B O K)

Nu har jag jag ju som sagt inte ens läst boken själv än, kanske blir jag besviken? Eller inte! Hur som helst finns det en boktrailer redo. Och bara det är ju ett gott tecken...


Den femte vågen

Tom Yancey släppte för några år (!) sedan boken Den femte vågen, i USA slog den megastort men i Sverige? Not so much, va?

Tills nu. För nu kommer filmatiseringen och en sådan brukar alltid leda till ett enormt uppsving för boken. I detta fallet kan jag inte blaima någon, för fy farao vad den ser bra ut! 

 Cassie har överlevt de tre första faserna av en utomjordisk attack.  Hennes föräldrar är döda och lillebrodern tillfångatagen. Nu flyr hon  för livet, hon flyr från De andra. De andra ser ut som människor,  men de har ett uppdrag som de sköter med kallblodig perfektion -  att döda alla de ser. Cassie har valt att inte lita på någon. Hon vet  att ensam är stark inte bara är ett utnött uttryck, utan det kanske  enda sättet att hålla sig vid liv.

 

 

 

 

 

 

 

 


Emanuel Kent

Ligg lågt. Håll käften. Gör det inte värre.

Emanuel Kent är tillbaka. Den här gången med ett manifest "för att allt ska förbli som det är". Men hur stå still när allt rör på sig? Medan Emanuel drömmer om slukhål så snackar alla andra om gymnasiet.

"Visdomarna" från succéboken Konsten att ha sjukt låga förväntningar tog slut i samma veva som jullovet. Välkommen till Emanuel Kents sista termin i nian.

Emanuel Kent har insett vikten av att ha mål i livet. Även ett ouppnått mål är ett mål. Så han gör ett manifest för sig själv (och andra hopplösa). Främst går manifestet ut på att undvika förändring, att ducka. Det var den yttersta visdomen han tog med sig från höstterminen.

Bästisen Tore är "sjukt pepp" på förändringar och säger saker som att "på gymnasiet smäller det". Den här terminen är det definitivt Tore som drar ifrån Emaunel – inte bara med sin nya Puch Dakota, som Emanuel får cykla ikapp bäst han kan, utan även känslomässigt. Med hela sitt nya sätt att prata sedan han började i terapi är det som att Tore i hemlighet har avancerat till en helt ny level. Och vad ska hända när Tores halvbror från Brasilien hälsar på?

I slutändan är det bara en sak som är bestående i Emanuel liv, nämligen hans förmåga att fucka upp det. Rejält. Fram med skämskuddarna med andra ord, och vrid er på nytt i pinsamhetsspasmer. Den verklige Emanuel Kent är tillbaka.


Den första boken om Emanuel Kent, Konsten att ha sjukt låga förväntningar, hyllades stort och därför kändes det inte helt otippat att en uppföljare var på G! Jag har ännu inte hunnit ta mig igenom denna, men jag gillar Emanuel, skarpt! 

Recensioner finns att läsa här http://www.oarya.se samt här www.enligto.se

 

 

 


Var är Audrey?

Som bibliotekarie dyker det ibland upp spännande temadagar (allra helst i Göteborg eller Stockholm, såklart) och dessa är det guld att få vara med på. I våras for jag till Göteborg för att lyssna till trender inom barn- och ungdomslitteraturen. Och vet ni? Psykisk ohälsa var den stora trenden att komma. Och vet ni mer? Det stämmer faktiskt. Hur många böcker som helst handlar om psykiska besvär av något slag. Bra grej! Varför? Jo, för att det finns en hel del individer som inte mår toppenbra och att kunna identifiera sig med någonting kanske kan lindra lite? Om inte så blir det tydligt för alla de som inte har någon problematik, hur enormt svårt det är att inte vara i balans, inte vara där en vill vara. Hur som helst. Mitt tips är denna dag Sophie Kinsellas nya (på svenska dvs) bok "Var är Audrey". Den har varit en snackis ett bra tag nu och Wahlströms har till och med anordnat en liten happening för den....

 

Den 14 september körs nämligen en bloggstafett! 

Det är 12st bloggare som deltar och så här ser schemat ut:

      


Vad säger vi?

Hurra! Såklart! För nu är det alldeles spikat att det skapas en ny ungdomsverksamhet på bibblan i höst! Jodå!    På torsdagar öppnar vi upp för fikande och föreläsningar tillsammans med workshops, låter det inte spännande? Vad föreläsningarna handlar om? I detta nu jagas diverse Instagramkändisar och RFSUare för att leverera engagerande brandtal om det som berör oss alla i detta digitala samhället. 

 

 

via GIPHY


Ja, vad säger vi? Välkommen hösten 2015!

Förutom tre månaders totalt mörker och kyla så finns det faktiskt några ljuspunkter. Till exempel bokutgivningen. För, låt mig säga, nu händer det! Äntligen kan den svenska bokhösten mäta sig åtminstone liiite med samma period i två stora engelsktalande länder.

Redan nu är jag extremt peppad på Mattias Edvardssons April, april. Boken landar snart på stadsbiblan och handlar om April Falk, och? Ja, så mycket mer vet jag inte! Men du kan redan nu börja följa April på https://instagram.com/april_falk/ & https://twitter.com/aprilaprilopal

 

Min favoritläsare? Läsande favorit?

Jag erkänner! Hands down! Jag älskar att läsa om människor som läser och att se bilder på människor som läser. Det är det bästa jag vet. Därför blir jag extra glad när bloggare jag följer också införskaffar instagram. Kolla in oarya.se till exempel! Roliga inlägg och rolig instagram!  

    Men mer då? Jo, visst finns det till och med speciella             hemsidor fyllda med fina bilder, kolla                             här: http://undergroundnewyorkpubliclibrary.com/

 

 


Jag och Earl och tjejen som dör

 

Jag vet inte hur ni känner men jag är redo för att låsa in mig i en iskall biosalong, sitta och huttra tillsammans med en spännande film. Vilket leder mig in till nästa ämne: spännande film!

 

Jag har sett en trailer som gjort mig orimligt peppad på dels att se filmen men också att läsa BOKEN. Jesse Andrews heter geniet (!) som inte bara lyckats med konststycket att skriva en bok som omfamnats men också med att få boken transformerad till film! 

 

Spana in trailern, vettja!

 

 

 

 

 

 


Att vara den man vill vara

Det är inte alltid lätt att vara den där personen som man tror att man är, eller vill vara. Saker muppas upp, människor missförstår och allt går åt pipsvängen. Alla som kan titulera sig som över 26 år gamla och äldre har troligen genomlevt denna skärseld som kallas....? Tonåren? Uppväxtåren? Osäkerhetsåren?
 

Under min tid i yngre skärselden var jag väldigt lost men som tur var hittade jag Karin och Edith, de hjälpte mig mycket. För min del spelade det inte större roll att de var väldigt mycket äldre än mig och att vi aldrig träffats. Deras ord fick mig att se en mening eller syfte med hela spektaklet som kallades liv. 

Idag är det inte jättemånga som hittar Karin och Edith. Oj, glömde jag säga vilka det var? Karin Boye och Edith Södergran förståss! De vars böcker står på den ensammaste hyllan i biblioteket... 

 

Därför vill jag peppa för alla fantastiska peppböcker som finns nere på ungdomsavdelningen, på riktigt! Massor av böcker som handlar om hur du ska orka med skolan, kompisar, dig själv och livet. Kloka, smarta, snälla, realistiska människor har skrivit ord som kommer kunna få dig att orka! Ta dig en titt, vettja!


Den blomstertid nu kommer


Den färskaste boken att nå ungdomsavdelningen idag är Marie Chantal-Longs "Den blomstertid nu kommer". Perfekt titel såhär i sommarlovstider! Annars då? Tja, den är bara lite nominerad till Barnens Romanpris 2015 (tjoho!) och allt som författaren skrivit innan är både drabbande och viktigt....Ni förstår peppen?

Fred såg hur hastighetsmätaren närmade sig hundra. Han blev ännu räddare än förut. Plötsligt ville han hem. Hem till farsan och lillasyster. Till det tråkiga köket i det tråkiga huset, bara en trappa upp. På Mossen. Ganska tråkigt. Fattigt. Det var det som hade varit grejen. Att få pengar.

Tänk om Fred hade sagt nej till alla planer. Tänk om Fred hade stannat kvar i aulan och fortsatt sjunga Den blomstertid. Då skulle allt vara bra nu. Inte roligt men bra. Lugnt.
Äntligen få pengar. Det skulle bli så mycket pengar. Sa Tarzan. Att det skulle bli.

 


Mysrys

Våren och hösten 2015 förutspår jag att bli mysrysets höjdpunkt. Aldrig förr har väl så mycket mysrysligt släppts för ungdomar (på svenska)? Jag tänker på Ringar på svart vatten av Gull Åkerblom liksom Huset mittemot av Alex Haridi och i höst kommer Lisa Bjärbos nya bok Djupa Ro! Åkerblom och Haridi läste jag med stor förtjusning men jag har ännu högre förväntningar på Bjärbo (pga besatthet). Beskrivningen till hennes nya bok fångade mig direkt: 

 

"Jonathan är död."

Luddes röst bröts.

"Dom hittade honom igår. Vi måste åka hem."

Jag vet inte om det går att vänja sig. Om det blir lättare för varje gång man tänker på det. Det verkar inte så. I över en vecka har jag spelat upp den där scenen i mitt huvud nu, och tänkt på den röda Adidasjackan i lågorna. Ändå är det som att få en smäll på käften varje gång. 

Jonathan är död.

Dom hittade honom igår.

Vi måste åka hem.

Det blir aldrig normalt.

I det lilla småländska samhället Ingelstad hittas nittonåriga Jonathan död. Det är mitt i sommaren, och hans kropp ligger livlös vid Djupa Ro. När beskedet når de närmsta fyra vännerna återvänder de en efter en till sin barndomsort, och samlas igen för första gången på nästan ett år. På pappret är det för att gå på begravningen. Men egentligen handlar det nog minst lika mycket om att överleva.

David, Tove, Ludde, Paula och Jonathan har alla vuxit upp här. På en plats där alla känner alla har de sett varandra spela fotboll, hångla och halsa folköl på badplatsen. De har sett varandra längta bort, och de har sett varandra stanna kvar. Ändå finns det så mycket de aldrig delat. Så mycket de aldrig pratat om.

Och ryktena färdas snabbt här. Det är mycket som är svårt att ta in. Jonathan drunknade. Han fastnade under bryggan och kom inte loss. Vad skulle han ens bada för? Ensam? Mitt i natten?

Djupa Ro är en berättelse om vänskap, sorg och små samhällen. Om gamla minnen, nya känslor och hemligheter som sakta sipprar fram när man skrapar lite på ytan.

 

Promising va? I september får vi svaret...

 

 


Den ökända historien om Frankie Landau-Banks

E.Lockharts debutbok "Kanske är det allt du behöver veta" var en väldigt speciell läsupplevelse. Tyvärr har den inte hittat till så många läsare som jag hoppats på just det här biblioteket men jag vet att den varit omtalad inom hela biblioteksvärlden. 

Varför? Jo, för att den verkligen är speciell. Och utan att ta tvåhundra år att komma in i riktigt ordentligt. Jag har väldigt svårt att prata om den här boken utan att spoila den men jag kan bjuda på dess officiella beskrivning:

Sjuttonåriga Cadence Sinclair Eastmans berättelse tar sin början före den femtonde sommaren. Somrarna tillbringar den förmögna familjen Sinclair på sin privatägda ö utanför kusten vid Massachusetts. Cadence älskar tillvaron på ön och framförallt älskar hon Lögnarna, som familjen kallar den sammansvetsade kvartetten bestående av Cadence, hennes kusiner Johnny och Mirren och Gat. Gat, Cadences stora kärlek.

Den femtonde sommaren händer något. Något som hon absolut inte kan minnas och som ingen vill berätta för henne. Händelsen gör sig dock ständigt påmind i form av en fruktansvärt smärtsam, kronisk huvudvärk som hon måste medicineras för. Men vad var det egentligen som hände?

Läs den. Och om någon frågar hur den slutar, LJUG.

 

 

 
Fräsigt va? Nu är Lockhart tillbaka med en ny bok som heter "Den ökända historien om Frankie Landau-Banks". Själv har jag inte hunnit läsa den men är vrålpepp efter denna beskrivning: 
 
Frankie Landau-Banks har förändrats under sommarlovet. När hon till hösten kommer tillbaka till sin internatskola blir hon tillsammans med den populära Matthew Livingston. I Matthews sällskap får Frankie en ny social status och nya vänner, men hon träder också in i en värld full av hemligheter. Hon får nys om att Matthew är med i ett hemligt sällskap - ett sällskap där bara killar är välkomna.

Frankie vägrar låta sig nedvärderas eller uteslutas på grund av sitt kön. Hon vet att Matthew ljuger och undanhåller saker för henne. I tysthet börjar hon därför smida planer för att visa att hon är smartare än killarna.

Boken har tilldelats Printz Honor och Cybils Award för bästa ungdomsbok samt varit finalist i National Book Award.
 
Något för sommarlovet kanske? Eller något för sommarjobbet så det går lite fortare?


Johanna Lindbäck

Ja, DEN Johanna Lindbäck. Henne har jag hängt med en stund idag. Hon fick bland annat åka i norra Europas skitigaste bil (min) och prata Crazy, stupid, love. Grym person, verkligen. Får ni chansen att hänga, häng för tusan! Men det jag kom att tänka på är att det nu är ett tag sedan jag läste Johannas ungdomsböcker. Senast var "Vi måste sluta ses på det här sättet" men innan dess kom det riktiga guldkorn.

                       

 

Bland annat "Saker som aldrig händer", minns ni?

         

Och precis som vanligt finns samtliga titlar hos oss på biblioteket!


Tv-seriers makt

När jag är ute på skolbiblioteken i kommunen finns det många ganska uppgivna kids. De kan inte hitta en enda bok de vill läsa. När jag väldigt försynt frågar vad det är för bok de vill läsa brukar det låta ungefär såhär: Något typ som Vampire Diaries eller Arrow. När jag påpekar att det ju faktiskt är böcker eller serieromaner från början brukar det bli liv i luckan!

Så numera finns Vampire Diaries, Pretty Little Liars, Gossip Girl, Klubb Död och liknande i princip aldrig inne på biblioteket längre. De är ute hos er.

Och då tänker jag för mig själv.

Det behövs boktrailers. Det är som om det är (vääääldigt generaliserat) en viktigt aspekt av er läslust, att ha fått en riktig teaser.

Sedan vet jag förståss att det är väldigt uppskattat när jag kommer ut till er och berättar om mina senaste fynd men jag når kanske inte alla i alla fall.

Kontentan? Vet inte riktigt. Kanske är det så att jag funderar över en kombinerad karriär som bibliotekarie/boktrailer producent. Vad tror ni?!

 


Ett folk utan land

Melina Marchetta kanske klingar bekant? Troligen har du hört det i samband med Jellicoe Road. Boken som blev en fantastisk succé världen över. Undertecknad tyckte att den var.. seg i början men spännande i slutet. Fin bok, helt enkelt! Nu har en av hennes tidigare böcker blivit översatt till svenska "Ett folk utan land".

Jag har inte hört så mycket om den ännu men boktrailern verkar lovande! Dessutom är Gilla Böcker ett av mina favoritförlag när det kommer till ungdomslitteratur så förhoppningarna är höga!

 

Här finns det också en minidokumentär om Melina Marchetta. Den har några år på nacken men likväl spännande!

 


Sandra Beijer

JA! Världsbokdagen den kom och den gick. På Tidaholms Stadsbibliotek gick den lite snabbare än vanligt då vi hade finbesök av både Sandra Beijer och ALLA kommunens fjortonåringar. Det var en fantastiskt fin dag i många fina människors sällskap. Sandras föreläsning om skrivande och att våga var alldeles lagom mastig och hänget nere på ungdomsavdelningen efteråt var alldeles lagom långt. Ja, en bra dag.

Synd att inte alla mellan 13-20 år kunde få vara med.

                                                                       


Skräck

Om ni tänker tillbaka på er barndom, vad gillade ni att läsa då? Jag älskade spökhistorier. Jag tänker att de flesta gillade häst- och sportböcker, men ju spökhistorier blev alltid en hit. Detta är en trend som jag fortfarande märker av hos de yngre barnen. OCH!.

Hos de vuxna barnen också. Det är så många nere på ungdomsavdelningen som vill ha ren och skär skräck. Det är lite tunnt med underlag, kan vi lugnt säga! Men nu har jag glädjande nyheter. Malorie Blackmans bok "Jag kallas Jon" har nämligen precis släppts. Den kanske verkar vara lite i värsta laget men jag tänker att det inte gör något. Nu kommer ju sommaren, vore det höst hade det varit värre! Såhär beskrivs den: Jon ligger på sjukhuset. Han kan inte röra sig. Läkarna har redan amputerat hans armar, och han är säker på att de snart kommer att skära av benen också. Kan han fly innan dess?

En otäckt suggestiv skräckberättelse, skriven av den flerfaldigt prisbelönta författaren Malorie Blackman.


Det handlar om dig!

(om du går i årskurs åtta inom Tidaholms kommun...)

 

Den 23 april är det Världsbokdagen. Detta gillar biblioteken att fira med pompa och ståt! I år har jag och min eminenta kollega funderat en bra stund över vilka vi (förutom böcker) vill fira extra mycket denna dag. Vi landade i 14-åringar! Ja! Alla ni som går i åttan i Tidaholms kommun är faktiskt inbjudna till oss för en form av....bokparty? 150 ungdomar blir NI, våra hedersgäster! Förutom er kommer det också en annan hedersgäst. Nämligen Sandra Beijer.

Sandra Beijer bloggar som en tok på sandrabeijer.se OCH har skrivit en bok som heter "Det handlar om dig". Den borde i skrivande stund finnas i klassrummen lite varstans i kommunen. 

"Det handlar om dig" är på många sätt en fantastisk bok. Det enda vi känner oss lite obekväma med är det extremt tjejiga omslaget....Hrm. Vi tänker att många killar (framförallt) drar öronen åt sig just på grund av omslaget. Nu har dock pocketupplagan dykt upp och vi är så nöjda! Mycket bättre omslag, hurra!


P to the Å to the S to the K!

Äntligen är påsklovet igång! Hur det märks på biblioteket? Nå, vi har full beläggning på både datorer och PS4. Det blir lite luftigare i TV-spelshyllan liksom bland filmerna. 

Böckerna då? Jo, men det försvinner lite fler böcker än vanligt speciellt de om DIY. 

Mina bästa påsktips? Förutom att delta på decoupageverkstaden som startade på ungdomsavdelningen vid 13-tiden föreslår jag att ni lånar 1 st bra film, 1 till 2 st bra böcker och slänger er i en valfri fåtölj/soffa och bara njuter.

För nu är det påsklov och det är ni värda.

Glad Påsk!


HBTQI på bibliotek

Ja, som de flesta av er förmodligen vet har vi på haft HBTQI-kvällar på biblioteket det senaste året. Det är så fantastiskt spännande saker som händer de där timmarna nere på ungdomsavdelningen. Det är jag (Bea) och Irja från kyrkan som har dragit igång projektet och det har varit så givande. Vanligtvis brukar vi dra igång kvällen med en "vad har hänt i världen" diskussion som sedan utmynnar till andra diskussioner. Tyvärr har det varit svårt att få nya personer att delta, eller tyvärr är nog fel ord. Vi har en väldigt tajt och bra grupp som det är. Men!
Till hösten kommer vi att testa ett nytt koncept som handlar om att låta KONST förena oss. 

Flummigt? Ja, lite kanske. Tanken är att vi ska ses varannan vecka och prova på olika konstformer som keramik, målning och screen print. Vem blir du egentligen när du står bakom ett staffli? Vem blir du när du drejar? Det är spännande frågor...

Känner du dig peppad kan du reda nu maila ner oss med pepp och feedback.

Gillar du att hålla på med olika konstprojekt borde du för övrigt ta dig en titta på hyllan bredvid TV-spelen nere på ungdomsavdelningen. Där fullkomligen kryllar det av böcker om diverse DIY-grejer.


Engelska godbitar blir till svenska!

Hör och häpna! Nu har det inte kommit mindre än två nyöversatta böcker på den svenska ungdomsmarknaden. Jag vet att flera av er kids nere på ungdomsavdelningen redan läst dessa på engelska, men varför inte kolla igenom den svenska översättningen också? Eller tipsa de som vägrar att läsa på engelska om....*trumvirvel*

HURRA!Hurra!

Äntligen börjar det lossna lite ungdomsböcker som faktiskt handlar om och försöker rikta sig till pojkar. Det har varit lite svältigt med det på den (i alla fall svenska) bokmarknaden. Men nu blåser (förhoppningsvis) förändringens vindar.

De två böckerna som inom en snar framtid flyttar ner till ungdomsavdelningen är Mats Alms bok "Fiskegänget och jakten på båttjuvarna". Visst kanske vi kan tycka att titeln lutar lite mer åt barnavdelningen men jag tror att det handlar om författarens önskan om att få in så mycket som möjligt i titeln. Vi ger väl den en chans i alla fall?

Nästa bok som jag är vrålpeppad på är Jesper Tillbergs "Hög Press". Och det finns till och med en boktrailer! Hurra! Kolla själva!


Jag är Solace

Nu när det lider mot vår längtar jag efter riktigt bra böcker. Ni vet sådana där som man bär med sig lite i bakhuvudet mest hela tiden?Som tur är verkar det lossna lite sådana titlar nu. Hösten var lite seg på den svenska utgivningssidan!

Hur som haver, nu tänker jag bita i Siobhan Dowds bok "Jag är Solace".      

Såhär beskrivs den:Föreställ dig vinden mot ansiktet, tjejen, tänkte jag för mig själv. Föreställ dig männens blickar. Föreställ dig bilar och hjulen som fräser fram över vägarna, och fälten, de gröna kullarna och de små städerna som far förbi. Föreställ dig Irland och de dumma hundarna och den blanka asfalten och folket i barerna som dansar hela natten, som blir som tokiga av musiken och skämten.Föreställ dig friheten, Holly. Föreställ dig den."Det enda som kan muntra upp Holly är minnena av mamma. Hon har fått nog av sin falska fosterfamilj, sin tråkiga skola och allt tjat om att skärpa till sig.Men så hittar hon peruken och allt förändras. När hon bär det lysande askblonda hårsvallet är hon inte längre trista Holly, hon är Solace: den ohejdbara, smidiga, vasstungade partybruden som går rakt mot natthimlen med utsträckt tumme och cigg i handen och liftar till Irland för att hitta sin mamma.Så börjar resan, med Solace som svassar och Holly som smyger genom England, genom minnena, och upptäcker sitt rätta jag.

 

Spännande va? Jag lovar att återkomma med rapport om duglighet! Förresten, ni missar väl inte goodreads.com? Där hittar du tusen titlar som du vill läsa, minst! Sidan är en hemvist för de som älskar böcker och fungerar som så att du ger betyg till dina lästa böcker, och tipsas samtidigt om andra titlar som skulle kunna passa dig. Dagens tips! Varsågod.

 

 

 


Cirkeln, the movie

Så igår var jag på bio och tittade på Cirkeln.Och? Ja, den var fantastiskt bra. Jag blir under filmens gång både arg, ledsen, glad, hoppfull och helt förstörd. Inte visste jag att det fanns människor i lilla Svedala som kunde presentera en fantasyfilm ur ett diskbänksperspektiv. Trasiga människor och trista skolstrukturer präglar hela filmen samtidigt som magin finns överallt. Ja, den var verkligen fantastiskt bra. Gå och se den när ni har tid. En rolig trend var att det fanns flera killkompisgäng som besökte bion samtidigt som mig. Har nämligen fler än en gång fått höra att det är en tjejbok, bara för att den handlar om tjejer. Ändå drar filmen alla. Så. Bra.

Och läskig!

 

 


Den röda pyramiden

Percy Jacksons pappa är tillbaka med en ny spännande bok, eller ny och ny...Den är ny på svenska i alla fall! Och den är efterlängtad. Det är många som undrat när tusan den skulle komma ut, att det skulle dröja ett helt år från första frågetillfället, det hade jag aldrig trott. Men den som väntar på något gott och så vidare...

Carter & Sadie har inget annat gemensamt än att de har samma föräldrar. Deras pappa, doktor Julius Kane, är en framstående egyptolog, och deras mamma var en känd arkeolog som dog under mystiska omständigheter när de var små. Men en kväll sammanförs de på British Museum av doktor Kane, som berättar om ett »experiment« som ska ställa saker till rätta för deras familj.
Hans planer slår dock fruktansvärt fel. En explosion frigör en uråldrig ondska den egyptiska guden Set, som förpassar doktor Kane till glömskan och tvingar barnen att fly för sina liv.
Carter och Sadie måste ge sig ut på ett farligt uppdrag från Kairo till Paris till den amerikanska sydvästern, för att rädda sin pappa och förhindra Set från att förstöra allt de håller kärt.


Schitzo-Cookie

Jag har hittat en ny favorit på blogghimlen, igen! Alldeles nyss hamnade jag hos Schitzo-Cookie och blev golvad. Jag visste inte ens att det fanns så peppiga svenska bokbloggare? Att personen dessutom lägger upp videos med bokhylletours och annat spännande. In och följ säger jag bara! Själv ska jag förkovra mig lite i hennes serievärld, behöver uppdateras där!

 

 


Jag har en klok uggla i fickan!

Snart kommer du hitta en väldigt spännande bok nere på ungdomsavdelning, jajemensan! En sådan där bok som lär dig saker om dig själv och andra.

Boken är full av stora och små dilemman att fundera och diskutera kring! Genom lekfulla, allvarliga och kluriga perspektiv får du använda dig av ditt förnuft och din kreativitet. De olika dilemman du ställs inför kan handla om hälsa, stress, fritid, mod, kärlek, sex och civilkurage. Spännande va? Kanske en bok att låna hem till Alla Stjärtars Dag den 14   februari...?

Du har väl inte heller missat de kreativa skrivövningarna som finns nere i skaparhörnan? Där hittar du många kreativa utmaningar tillsammans med ett skrivblock, penna och många härliga platser att sitta på.

Ta plats!

 

 

 

 

 

 


Att leva ett liv- ett tonårsliv för att vara exakt

Är inte alltid rosenskimrande, visst? Tvärtom kan det vara enormt tufft och nästintill kvävande. Det är först när man blivit vuxen som ett visst skimmer kanske kan sprida sig över de där stora olyckorna, som kanske egentligen inte var så stora. Fast de ändå var det. Eller? 

jag vet inte.

men på biblioteket får du vara exakt den du är.

vi vill inte forma dig.

vi vill inte att du ska köpa någonting.

hos oss, på ditt bibliotek får vara exakt den du är.

kanske vet du knappt vem du är, det är lugnt det också. för du är ändå välkommen.

och skulle du ha det minsta lust att plocka upp en bok och läsa. så finns det några stycken.

många handlar om att växa upp och den skärseld som det är. andra handlar om att det kan vara rosaskimrande.

alldeles oavsett. titta in hit när du inte har något speciellt för dig. här får du tid och plats att växa.

ditt bibliotek.


På gång nere på ungdomsavdelningen

Snart drar våra diskussionskvällar igång igen! Närmare bestämt den 5 februari klockan 18:00. Vi körde hela förra terminen och det var väldigt spännande. Vad vi gör? Vet du? Vi pratar, pratar och pratar. Om vad? Om tjejer/killar/normer/homosexualitet/mobbing/strukturer. Vi kollar igenom tidningar efter normer, testar lite olika workshops och pratar, pratar, pratar. Du behöver ingen förkunskap alls. Vi utgår från vår vardag och småstaden Tidaholm, skollivet och liknande. När jag var yngre trodde jag att det som jag nu tänker skriva bara var hittepå, MEN, på riktigt är det en väldigt ofientlig miljö. Alla är snälla och vill verkligen att du ska vara med. Så vad väntar du på? Kom! Kom!

Om du är upptagen på torsdagskvällar så kan du dyka upp den 12 februari klockan 13:00. Varför? Jo, då kör vi nagelverkstad med Emily igen. Hon var verkligen grym förra gången så passa på. Allt är helt gratis!

Och förresten, det finns ju spel nere på ungdom nu. Spel som i sällskapsspel alltså. Spela bort en regning timme eller två, vettja!

 


Huset mittemot

Jag är tveksam till om det är många av er som reagerar på namnet Alex Haridi, men jag kan ju ha fel. Tidigare har han nämligen skrivit manus till Äkta människor och Blå ögon, tunga serier på SVT.  Jag har själv tittat på Blå ögon ett par avsnitt och tyckte att det var riktigt obehagligt.

  Därför känns det nu hoppfullt när en person med sådan känsla för språk   släpper sin allra första ungdomsbok, hurra! Vi är inte jättebortskämda       med thrillers riktade till ungdom med originalspråk svenska. Det skulle      mest vara Magnus Nordin som vi tänker på i det fallet.

 Hursomhaver! Huset mittemot känns väldigt lovande, till och med    omslaget känns mer arbetat än vanligt för att vara en svensk ungdomsbok.                        

  Jag saxar beskrivningen direkt från Bonnier Carlsen:

Det finns historier som berättas om och om igen trots att alla redan har hört dem. Historien om Jonathan Andersson var en av dessa. Det fanns inte en elev på Uddviksskolan som inte kunde den utantill och ändå slutade den aldrig att fascinera. Det var ingen lång historia och den var inte särskilt komplicerad. Den gick så här: "Den nittonde oktober 1992 cyklade Jonathan Andersson hem från skolan. Han åt sitt mellanmål och gjorde sina läxor. Sedan gick han upp på vinden och hängde sig. Han var bara tretton år gammal."

Alla i stan kan den här historien. Även Joel: en smart, grubblande kille som växer upp mittemot huset där allting hände. Det kallas Ödehuset eftersom ingen har bott där sedan det hemska för tjugo år sen.

Men så en septemberdag parkerar en bil vid infarten. En man kliver in med en papperspåse och kommer ut tomhänt. Och den enda som ser honom är Joel.

Det här blir början på ett sökande efter sanningen där alla gränser suddas ut. Är det lek eller allvar? Verklighet eller fantasi? Joel eller Jonathan?

 


Designated Ugly Fat Friend- Duff

 Duff är kanske inte ett välkänt uttryck här i Svedala men på andra sidan    Atlanten är det ett erkänt saying som, ja, kanske inte är det mest  smickrande.

För flera år sedan släpptes boken "The Duff" i staterna och blev där extremt hypad. Det tog dock ett tag innan den filmatiserades, men nu är det gjort!

Boken handlar om Bianca som inte är den mest populära tjejen i sin umgängeskrets men absolut inte någon "duff". Däremot finns det en snubbe som envisas med att kalla henne detta, vilket gör henne mer än lovligt förbannad. Den där Wesley är en riktig typ! Men så leder det ena till det andra...och ja..

Jag gillade boken. Bianca må vara bitter men det förstår jag. Och det är också bra att allting inte måste vara så perfekt...

Boken finns inte på svenska ännu men väl på engelska, kom och låna!

 

 


Nellies Hästvärld

 

Så, jag är inte speciellt hästfrälst. Däremot älskar jag bloggar av alla de slag. Döm min förvåning när jag helt missat Nellie Berntsson?!

Är jag för gammal månne?

Är jag för ohipp?

Inte vet jag men det är många av er som gillar Nellie i alla fall! Och nu har vi hennes bok här på bibblan!

Den kom tillbaka precis nu och hittas snart nere på ungdom!

 

 

 


Books are like tweets, only longer

säger John Green

Bra sagt! Däremot är böcker inte alltid lika vitsiga som tweets. Men jag har just avslutat min läsning av en vitsig och allvarlig seriebok som heter Kunskapens frukt. 

Jag ber er att läsa den, i alla fall ni som går på högstadiet eller gymnasiet! Jag är lastgammal jämfört med er men har genom denna bok fått lära mig helt nya saker. SÅ spännande!

Men jag tänker inte berätta vad den handlar om, det får ni ta reda på själva! 


Maze runner

Igår tittade jag på Maze runner, inte bokomslaget utan filmen. Jag kände mig halvpeppad på spektaklet men tänkte i alla fall ge den ett försök. Det är jag faktiskt ganska så glad över idag!

Jag blev positivt överraskad! Visst är den väldigt lik vissa andra böcker/filmer (won't mention any titles...) men lyckades med flera bra saker. Bland annat var det inte enbart ljushyade karaktärer. Tjejen var inte supermesig. Och lite sådant.

 

Så känner du för en kväll med lite action och dystopi?

Spana in den, vettja!

 

 

 

 

Cirkel Peppen!

Är det några som missat trailern för 2015 i särklass mest peppade film?

I så fall, håll till godo!

 

 

Ps: Kanske är det läge att läsa om boken lagom till biopremiären i februari? Finns på hyllan nu!

Nu händer det! Äntligen!

Pappersstäder förvandlas till film!

 

 

Ni som inte läst den kanske ska låta bli? Annars blir man oundvikligen besviken, är det inte alltid så? Filmen före boken brukar funka bäst. Då kan man gilla filmen för att sedan älska boken.

 

 

Vad den handlar om? Tja… Det är svårt för mig att beskriva utan att spoila hela boken men Quentin älskar Margo och har alltid gjort det. Sedan barnsben.

Margo är en väldigt speciell person som en sen kväll knackar på Quentins fönsterruta. De spenderar natten tillsammans men dagen efter är Margo plötsligt försvunnen...

Quentin upptäcker snart att Margo lämnat subtila, smarta ledtrådar bara för honom. Budskapet är tydligt: Hitta mig om du kan!

 

Som sagt, svår bok att beskriva men helt klart ännu en kioskvältare från Green!

Författardrömmar Författardrömmar

Här hittar du flera spännande tipsare som själva är författare!

Oskar Källner som bland annat skrivit fantasyromanen Drakhornet tipsar om hur du börjar skriva en bokserie

http://debutantbloggen.wordpress.com

Lisa Bjärbo har skrivit flera succéer som Allt jag säger är sant och Det är så logiskt alla fattar utom du. Här ger hon dig sina bästa författartips!

http://onekligen.blogspot.se

Ann Ljungberg är författarcoach, lektör och skrivarkursledare har en föreläsning om hur du strukturerar din bok

http://skrivarprat.kajabi.com

Glöm inte bort att vi har flera grymma böcker om att komma igång med sitt skrivande

Skriv om och om igen, Lär dig skriva spännande, Börja skriva!

Vi har också tidskriften "Skriva"

 


Tidaholms stadsbibliotek,  522 34 Tidaholm  |  Besöksadress: S:a Kungsvägen 8  |  Tel. 0502-60 61 87  |  biblioteket@tidaholm.se